SLOVENIA
4TH

National Event INSIDes Model

National Event in Slovenia for promoting the INSIDes Model

TPV VOLLEY NOVO MESTO

KETTEJEV DREVORED 2
8000 NOVO MESTO

www.tpv-volley.com

 

Innovation for Skills in Sport and Intellectual Disabilities – INSIDes

V klubu TPV Volley smo kot partner vključeni v Erasmus + projekt INSIDes, ki ga izvajamo v časovnem obdobju 2020 – 2022. Ostali partnerji: Cooperativa Umanista Mazra iz Italije, Creative thinking development iz Grčije , De Maos Dadas Pela Vida iz Brazilije, Alsancak Su Sporları Kulübü Derneği iz Turčije, Maendeleo for children iz Italije.

Vodilni partner Cooperativa Umanista Mazra iz Napolija predstavlja model »Globality of the languages«, ki ga uporablja pri svojem delu z ljudmi s posebnimi potrebami. Imajo dolgoletne izkušnje in  posebno strokovno znanje v procesih socializacije in integracije v korist prikrajšanih osebe, kot so osebe s telesnimi in senzoričnimi motnjami (npr.: avtizem, hud duševen in/ali senzorični primanjkljaj). Njihovo delo je  v skladu z načeli svobode, enakosti, raznolikosti in nenasilja. Maendello for children deluje na področju izobraževanja. Nudi vsa možna sredstva za uresničitev pričakovanj otrok in mladostnikom s ciljem realnega in konkretnega ustvarjanje priložnosti. Medtem brazilska organizacija deluje v zelo revnem okolišu, kjer prostovoljci prikrajšanim otrokom organizirajo zabavne dejavnosti v prostem času. Turški partner je športni klub, ki v svoje programe plavanja in kolesarjenja vključuje mlade s posebnimi potrebami. Grška organizacija promovira programe enakih možnosti za vse in ima veliko izkušenj na področju evropskih projektov.

Projekt INSIDes je namenjen spodbujanju udeležbe v športu mladih z motnjo v duševnem razvoju. Ob enem pa vključuje preko 70 mladinskih in športnih delavcev iz partnerskih držav Italije, Grčije, Slovenije, Turčije in Brazilije, ki se neformalno usposabljajo preko inovativnih modelov, ki vključujejo neformalno učenje, vzajemno učenje, virtualno učenje in mobilnost na področju športa. 72 mladih je že opravilo virtualno izobraževanje, kjer so spoznali delo vključenih partnerjev. Spomladi 2022 bodo mladi opravili dve mednarodni izmenjavi, eno v Napoliju in drugo v Novem mestu.

V Napoliju bodo bili del neformalnega usposabljanja dela z ljudmi z duševnimi motnjami po metodi Globality of the languages. V Novem mestu se bodo spoznali z načinom športne vadbe, ki vključuje različne skupine ljudi, od otrok do odraslih. Gre za različne ne tekmovalne športne vadbe, od sedeče odbojke, do zabavnih – povezovalnih iger, plesa, vožnja s kolesi, športno popoldne v gozdu in podobno, na način, da je vključena čim večja populacija ljudi. Ob enem bomo promovirali zunanje javno dostopne športne površine in možnosti športne vadbe, ki jih nudijo.

Mala šola športa je eden od programov kluba TPV Volley Novo mesto, katerega primarna dejavnost je odbojka.  Malo šolo športa razvijamo 4 leta. Cilj je vključitev otrok iz različnih okolij in jih navdušiti za šport ter oblikovati nove športne programe in vadbe, primerne za vse otroke. Oz. program, ki bo narejen tako, da bo lahko vključeval tudi otroke s posebnimi potrebami, npr. z avtističnim spektrom.  Program predstavljamo, ker verjamemo, da lahko posamezno športno društvo na lokalnem področju pripomore k večji ozaveščenosti in vključevanju mladih s posebnimi potrebami.

Pričakovani rezultati projekta so spodbujanje sodelovanja med partnerji in izmenjava dobrih praks ter izkušenj med mladimi na področju športa in avtizma. Narediti korak naprej k vključevanju avtistov v športne procese. Želimo tudi ustvariti orodja in metode neformalnega učenja, za socialni in profesionalni razvoj mladinskih delavcev in trenerjev na področju športa & motnjo v duševnem razvoju.

Projekt se bo zaključil s konferenco v Rimu, kjer bodo predstavljeni rezultati projekta.

 

Novo mesto, 26.11.2021                                                                     TPV Volley Novo mesto

                                                                                                                        Jana Vernig